Farvelære

Med en teoretisk viden om farver og praksis erfaring med farvebrug,  kan man skabe smukke harmonier ved hjælp af farvekontrasternes gyldne regler eller ”provokere” ved intentionelt, at bryde dem.

Ved at sætte bestemte farver i samspil kan man skabe æstetiske kompositioner, formidle visuelle budskaber og arbejde intentionelt med eksempelvis at understrege symboler. Man kan med fordel tilføje farvelæren til perspektivtegningen; da brug farvekontraster kan tilføje en dybere dimension, der styrker det optiske bedrag.

Undervisningens teoretiske grundlag tager udgangspunkt i Isaac Newton og Johann Goethe teorier om lys og farvedannelse, men bevæger sig videre til den mere konkrete og æstetiske del i Johannes Ittens farvelæres syv farvekontraster og deres anvendelsesmuligheder. Moduler der gennemgås i undervisning er: Farvedannelse, fysiske farver, absorptionsfarver, de subtraktive og additive farvedannelser. Den seksdelte farvecirkel og tolvdelte farvecirkel. Farveharmonier, tone og valør; konstruktiv og æstetisk farvelære; dvs. læren om hvordan man sammensætter og skaber farverharmonier.

Johannes Ittens tolvdelte farvecirkel

Ittens syv farvekontraster:

  1. Farvens egen kontrast, valørkontrasten.
  2. Kontrasten mellem kulde og varme.
  3. Kontrasten mellem lys og mørk
  4. Komplementærkontrasten.
  5. Kvalitetskontrasten.
  6. Kvantitetskontrasten.
  7. Simultankontrasten.

.

Comments are closed.